Monday, June 21, 2010

Novel: Cinta Sufi


Sinopsis:

PILU hati saat dikhabarkan suaminya gugur di medan perang, Catalina rebah tidak sedarkan diri. Sebaik terjaga, dia membicarakan hajatnya ke Hulu Melaka. Ingin mencari lelaki bertanduk dua.

Tanpa diduga, takdir menentukan Laksamana Sunan lelaki yang dicari Catalina. Malangnya, Laksamana Sunan bukan lagi wirawan. Kudratnya lenyap dan ditawan penjajah yang menakluk Melaka. Hampir dibunuh musuh, dia diselamatkan oleh cinta yang dipendam Luna.

Laksamana Sunan, Catalina dan Luna... bukan sekadar terperangkap dalam perjalanan yang berliku, malah terkurung dalam cinta segi tiga yang terlafaz dan tersembunyi. CINTA SUFI Sebuah kesinambungan trilogi Bagaikan Puteri, dipenuhi aksi pengembaraan dan pertembungan antara kebaikan dan kebatilan, yang nyata dan mistik. Disemarakkan lagi dengan rasa cinta dan pengorbanan.

Komen:

Saya cukup tertarik dengan gaya penulisan dan penceritaan Ramlee Awang Mursyid (RAM) yang penuh dengan infor serta maklumat berguna. Novel-novel beliau bukan sekadar hiburan jiwa semata-mata, namun ia juga boleh dijadikan panduan kerana di dalamnya juga terdapat pengajaran serta maklumat yang diambil berdasarkan kajian.

Walaupun novel ini tidak digolongkan sebagai novel Islamik tetapi lebih kepada thriller, namun di dalamnya terdapat pengajaran-pengarajan yang boleh diambil sebagai panduan hidup.

Saya amat mencadangkan para pengunjung sekalian agar menjadikan novel ini sebagai salah satu bahan bacaan anda kerana ia bukan sekdar menghiburekan dan menarik namun penuh dengan hikmah.

1 comment:

Fakeh said...

KAJIAN SEMASA MENGENAI PERKEMBANGAN WAHABBI DI MALAYSIA, sila google tajuk-tajuk seperti di bawah ini:-

(a) http://www.mediafire.com/?ne2dmyeinzo
(b) Jaringan Wahabbi Sdn Bhd
(c) Jom Kenali Dr Maza & Co
(d) Ahlul Bait Yang Dicerca
(e) Tok Ayah Zid Kedai Lalat
(f) Kuasa Tiang Kepada Cita-cita
(g) 40 Mutiara Hikmat Serambi Mekah