Thursday, June 3, 2010

Israel Laknatullah


Peristiwa penggempuran unit komando tentera Israel Laknatullah keatas kapal-kapal misi bantuan ke Palestin baru-baru ini telah mengejutkan dunia. Kapal yang sarat dengan bekalan makanan dan ubatan itu telah digempur oleh komando Israel atas alasan ianya mengancam keselamatan Israel. Padahal kapal-kapal tersebut tidak membawa sebarang senjata dan belajar di laut antarabangsa menuju ke Gaza dan bukannya berada dalam jajahan takluk Israel.

Seluruh dunia mengutuk serangan tersebut termasuklah pertubuhan NGO dan masyarakat yang prihatin dengan nasib rakyat Palestin. Tindakan Israel itu jelas mencabuli undang-undang antarabangsa dan hak asasi manusia. Jadi ketika keadaan ini berlaku, dimanakah peranan PBB?? Senyap menyendiri. Cuba bayangkan kalau tindakan tersebut dilakukan oleh Iran terhadap mana-mana kapal Israel. Saya rasa masyarakat dunia tidak sempat tahu mengenai peristiwa tersebut, PBB sudah menghantar seluruh ketumbukan tenteranya untuk menghancurkan Iran!!

Tindakan PBB sedemikian tidaklah menghairankan sangat kerana ianya dianggotai oleh hampir seluruh Negara dalam dunia sama ada Negara Islam atau tidak. Namun OIC (OOO.. I See) sebagai pertubuhan dunia Islam pun seperti menikus dengan tindakan Israel tersebut. Kalau sekadar membuat kenyataan rasmi mengutuk tindakan tersebut, tidak perlulah OIC berbuat demikian kerana saya sendiri pun sudah lama mengutuk Israel Laknatullah itu. Bahkan siap dengan sumpah seranah lagi.

Adakah kutukan tersebut memberikan kesan kepada Israel? Saya percaya, mereka tentunya sedang ketawa berdekah-dekah dengan tindakan kita yang seolah-olah cuba melawan Israel yang menggunakan meriam dengan ‘tembakan kentut’ kita!! Tidak sekelumit pun mereka merasai kutukan kita. Bahkan mereka bertambah bangga kerana kita tidak mampu untuk mengambil apa-apa tindakan  terhadap mereka selain kutukan demi kutukan.

Apakah semua Negara Islam termasuklah Malaysia yang mengakui sebagai sebuah Negara Islam mengisytiharkan secara rasmi memboikot kesemua perkara yang ada kaitan dengan Israel termasuklah barangan dan perkhidmatan?! Saya percaya, jika tindakan sedemikian dapat diambil oleh OIC sudah tentu ianya akan memberikan kesan terhadap Israel.
OIC dan semua Negara Islam lain mempunyai tanggungjawab dan tugas yang amat besar mengenai isu Palestin dan Israel ini. Biarkan kami sahaja yang bertindak mengutuk, menyumpah dan seranah Israel itu kerana itu bukanlah tanggungjawab Negara Islam dan OIC!!!  

No comments: