Sunday, July 13, 2008

Novel Kasidah-Kasidah Cinta

Gadis itu wajahnya seperti seribu bulan, si jejaka pula seperti seribu langit. Kedua-duanya anak ketua desa yang dikagumi. Namun kerana desa mereka seperti langit dan bumi, mereka terpisah. Si gadis datangnya dari desa yang bercahaya amalan agamanya berbanding si jejaka dari desa yang gelap pekertinya. Namun irama kasidah-kasidah cinta tetap beralun merdu. Saat si gadis rupawan cuba membimbing dan si jejaka cuba kembali ke jalan yang benar, mereka disalah sangka oleh penduduk kedua-dua desa. Hasilnya, pertelingkahan antara desa memuncak, berdarah. Si gadis dan si jejaka terpaksa membuat sesuatu demi keamanan. Sesuatu yang mampu menghentikan putaran matahari.
Komen:
Penulis ini cuba mempersembahkan satu demensi baru mengenai cinta yang dibatasi nilai-nilai Islam. Cinta yang dilihat dari prespektif berbeza bersandarkan beberapa hujah yang dikemukakan oleh watak utama novel ini, Sriwiji yang merupakan anak ketua kampung yang mendapat pendidikan agama.
Walau bagaimanapun, keindahan ayat, bicara, susunan kata serta jalan cerita novel ini masih belum dapat menandingi novel-novel tulisan Habiburrahman el-Shirazy dan Tafiqurrahman al-Azizy. Novel ini patut dijadikan koleksi anda semua. Saya baru sahaja habis membacanya tepat pukul 2.55 pagi tadi.

No comments: