Sunday, February 21, 2010

SIS Berfatwa Lagi


Semakin dibiarkan semakin galak kumpulan NGO yang kononnya memperjuangkan hak wanita menamakan diri mereka sebagai Sister In Islam (SIS) membuat ‘fatwa’ sendiri dalam perkara-perkara berkaitan hukum. Namun ‘fatwa’ mereka itu jauh tersasar dari landasan Islam yang sebenar dan tidak sepadan dengan perkataan Islam pada nama kumpulan mereka.

Saya agak kabur mengenai objektif penubuhan SIS itu sendiri sama ianya pertubuhan NGO yang ingin mempertahankan nasib wanita semata-mata tanpa mengira salah atau benar, ataupun NGO yang menaikkan martabat wanita mengikut acuan Islam. Sekiranya diteliti daripada sekian banyak ‘fatwa’ yang dikeluarkan SIS, kenyataannya mereka hanyalah mempertahankan hak wanita semata-mata tanpa melihat sama ada ia benar atau salah mengikut pandangan Islam.

Tatkala membaca kenyataan SIS mengenai tindakan Mahkamah Tinggi Syariah Wilayah Persekutuan menjatuhkan hukuman rotan keatas tiga orang wanita kerana Seksyen 23(2) Akta Kesalahan Jenayah Syariah Wilayah Persekutuan 1997 (Persetubuhan Haram). Menurut mereka, kerajaan perlu mengkaji semula sebatan sebagai satu bentuk hukuman kerana ia mencabuli prinsip hak asasi manusia antarabangsa yang menganggap merotan sebagai hukuman yang kejam, tidak berperikemanusiaan dan memalukan.

Nampaknya SIS hendak melawan hukum Allah s.w.t dalam perkara zina yang jelas disebut dalam al-Quran:

Perempuan yang berzina dan laki-laki yang berzina, Maka deralah tiap-tiap seorang dari keduanya seratus dali dera, dan janganlah belas kasihan kepada keduanya mencegah kamu untuk (menjalankan) agama Allah, jika kamu beriman kepada Allah, dan hari akhirat, dan hendaklah (pelaksanaan) hukuman mereka disaksikan oleh sekumpulan orang-orang yang beriman.(an-Nur : 2)

Ayat tersebut jelas mengenai hukum zina yang perlu dikenakan keatas penzina apabila Mahkamah mensabitkan kesalahan tersebut berdasarkan segala bukti dan keterangan, sumpah mahupun pengakuan.

Nampaknya SIS seolah-olah mempertikaikan hukuman yang telah ditetapkan oleh Allah s.w.t berdasarkan pemikiran mereka yang cetek. Tidak semua ketetapan hukum yang telah dijelaskan Allah s.w.t dapat kita ketahui rahsia disebaliknya. Ia ketentuan hukum hak Allah s.w.t sebagaimana yang dinyatakan oleh Syeikh Abdul Rahman al-Jazairi dalam Kitab Fiqh Empat Mazhab.

Manakala al-Hafiz ibn Hajar al-Asqalani meriwayatkan satu hadis dalam kitabnya Bulughul Maram:

Dari ‘Ubadah bin Shamit katanya Rasulullah s.a.w bersabda: Ambillah dariku! Ambillah dariku! Kerana sesungguhnya Allah menetapkan untuk mereka (wanita-wanita yang serong) suatu jalan iaitu pemuda dengan pemudi didera 100 kali dan diasingkan setahun, sedangkan lelaki dan perempuan yang telah berkahwin didera 100 kali dan direjam. (HR Muslim)

Ulama telah sepakat bahawa hukuman rotan untuk penzina walaupun ada yang berbeza pendapat mengenai jumlah rotan tersebut. Jadi diamanakah dasarnya yang dipegang SIS untuk mengatakan bahawa rotan itu adalah satu kezaliman?

Perlu diketahui bahawa barang sesiapa yang mempertikaikan hukuman yang telah ditetapkan oleh Allah s.w.t, maka mereka telah menjerumuskan aqidah mereka dalam bahaya kufur.

Pihak berkuasa agama perlu mengambil berat mengenai perkara ini bagi membendung menyebaran fahaman songsang yang boleh menyesatkan masyarakat. Bertindaklah segera sebelum terlambat!!

1 comment:

Yusuf Ar-Rafique said...

Aku bersetuju denganmu. Tidaklah dikatakan berjuang jika bertentang dengan hukum. Itu adalah penipuan syaitan dan usaha musuh Islam. Sesamalah kita memperjuangkan hukum Allah di muka bumi dan menyempurnakan tugas sebagai khalifah di muka bumi...